Puncstorta tej-, tojás-, szója- és gluténmentesen

Hozzávalók: 18-20 cm torta forma

Tésztakét piskótát sütök külön, egy simát és egy kakaósat

  • 35 dkg liszt (gm: felel rizsliszt, fele Penny vagy Schar Mix C liszt)
  • 16 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • csipet só
  • 2 ek almaecet
  • 1 dl olaj
  • 3-4 dl víz

A második piskótát a felső recept alapján késztem, csak 2 ek kakaóport teszek bele, és egyben sütöm ki. Ez lesz a töltelék.

A száraz és nedves hozzávalókat külön edényben összekeverem, majd összevegyítem kézi habverővel. A nedves hozzávalókat óvatosan adagolom, mert különböző lisztek másképp veszik fel a folyadékot. A sütőt 160 fokra előmelegítem, majd barna sütőpapírral kibélelem a tortaforma alját. Egyben 1 óra a sütési idő, azonban ha 2 részre szedem szebb lapokat érek el, úgy 2×30 perc, de tűpróbával ellenőrzöm. Hagyom kihűlni, majd ha egyben sütöttem 2 lapra vágom.

Ha a kakaós piskóta is kihűlt, akkor szintén 2 lapra vágom, majd kb 2 ujjnyi vastag csíkokra  lapokat.

Szirup:

  • 20 dkg cukor
  • 1,5 dl
  • 1 ek rumaroma vagy 0,8 dl rum

A szirupot elkészítem a fenti alapanyagokból, a rum kivételével. Összeöntöm és a tűzhelyen felfőzöm a hozzáalókat, amíg elkezd sűrűsödni. Két ujjunk között a szirup nehezen szakad szét, akkor készen van. Vigyázat, forró! Miután kicsit hűlt a szirup, belekeverem a rumot, vagy az aromát.

  • 20 dkg baracklekvár

Betöltöm a tortát:

A fehér tészta tetejét alulra teszem a tortakartonra, és visszarakom rá a torta formát. Alaposan megkenem a baracklekvár 1/3-ával. A kakaós piskóta felszeletelt egyik lapjának csíkjait belemártom a szirupba, kicsit kinyomkodom és a baracklekváros rétegre teszem. Szépen visszarendezem a csíkokat, egyenletes tölteléket kapjak. Jöhet ismét a baracklekvár 1/3-ad része. Utána ismét a beáztatott kakaós piskóták következnek. Rá az utolsó baracklekvár réteg, majd a fehér tészta.

Alaposan lenyomkodom a torta tetejét és 1 órára hűtőbe teszem. Később éles késsel körbe vágom a forma mellett és leemelem róla.

Én most olvasztott csoki és vaj/margarin keverékével és fondanttal burkoltam.

A fondant a nyútható burkolóanyag, amivel beborítom a tortát.

A fondan a puncstortát díszíti, cukorszirup magas hőfokon forralva, kihűtve, forgatva, pihentetve majd színezve kerül a tortára. Nem egyszerű elkészíteni, sok buktatója van.

Ki áll a PetRonKa's mögött?

Valkó Veronika vagyok cukrász és közgazdász. Már a szülőházban magamba szívtam a torták és sütemények szeretetét. Miután gyermekeim megszülettek, utána rendszeressé vált, hogy én készítem a finomságokat. Lányomnál 4 évesen ételallergiát diagnosztizáltak, így meglévő családi és saját receptjeimet elkezdtem „mentesíteni”. Ezeket a recepteket osztom meg veled a blogomon.

Ötletek reggelire
Kategóriák
Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelemre!

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le a legfrissebb receptekről, tudnivalókról!

Tortáim
Keresel valamit?