Teljes kiőrlésű kifli tej- és tojásmentesen

Tegnap ismét kiflit sütöttem, de most kicseréltem a lisztet teljes kiőrlésűre. Mivel 100%-ban, így féltem, hogy nem lesz puha és nem fog szépen megkelni. Azonban a csodafegyver a búzasikér segített. Negyed kilónként 4 dkg-ot érdemes zabpehelylisztbe, vagy teljes kiőrlésű lisztbe tenni, mivel magas a rost tartalmuk és alacsonyabb a fehérje tartalmuk. Ezen segít a búzasikér, aminek köszönhetően ízletes kifli készült. A búzasikért bioboltban, vagy sütőipari boltban lehet beszerezni, de én élelmiszerboltban is találtam már. Érdemes kipróbálni több féle lisztből a receptet, arányokat variálva, ízlésünk szerint. Ez a kifli tej-, tojásmetes, glutént tartalmaz.

Ha finom és puha pékárut szeretnénk, akkor szánjuk rá a időt, kelni kell hagyni, többször átdolgozni, formázni, pihentetni. A gyors receptek sosem adják meg azt az ízvilágot szerintem. Az ihletetk a streetkitchen oldal adta.

Hozzávalók:

  • 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 8 dkg búzasikér
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dkg cukor
  • 1 csapott tk só
  • 3 dkg puha vaj/tejmentes margarin (Liga, Vénusz)
  • 3,5 dl tej (növényi)

1 dl langyos tejbe beleteszem a cukrot és felfuttatom benne az elmorzsolt élesztőt.

 Addig kimérem a többi hozzávalót, majd összeöntöm és 10 percig géppel dagasztom a tésztát. A liszt minőségétől függően lehet több folyadékra is szükség lesz. Kelesztő edénybe teszem, vagy letakarom és 40-50 percig a duplájára kelesztem.

Átgyúrom a tésztát, és 10 gombócot formázok belőlük, letakarom és ismét 10-15 percig pihentetem.

Picit olajos felületen háromszög alakúra próbálom nyújtani, nagyon vékonyra, és a szélesebb felétől feltekerem a háromszög csúcsáig. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket. A tészta vége a feltekerésnél alulra essen, különben sütés közben szétnyílhat a kifli. 5 darabot tettem egy tepsire, hogy legyen elég helyük még növekedni. Ismét 30 percig pihentetem, majd növényi tejjel lekenem. Az egyik tepsiben megsóztam a kiflik tetejét.

230 fokos előmelegített sütőben 13 perc alatt aranybarnára sütöm. A két tepsit nem tettem be egyszerre a sütőbe, mert ami alulra kerül nem lesz olyan szép, egymás után sütöttem ki őket. Ropogós lesz a héja, ha a sütő aljába egy tepsibe vizet teszek, így gőz képződik, mire eléri a kellő hőfokot a sütő.

Ki áll a PetRonKa's mögött?

Valkó Veronika vagyok cukrász és közgazdász. Már a szülőházban magamba szívtam a torták és sütemények szeretetét. Miután gyermekeim megszülettek, utána rendszeressé vált, hogy én készítem a finomságokat. Lányomnál 4 évesen ételallergiát diagnosztizáltak, így meglévő családi és saját receptjeimet elkezdtem „mentesíteni”. Ezeket a recepteket osztom meg veled a blogomon.

Ötletek reggelire
Kategóriák
Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelemre!

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le a legfrissebb receptekről, tudnivalókról!

Tortáim
Keresel valamit?