Lángos tej- és tojásmentesen

Ismét egy családi recept, így fontos számomra, hogy megmaradjon. Nagyon finom, puha a tésztája, nem szívja meg magát olajjal. Nehezen állok neki elkészíteni, nem szeretem, amikor 2 napig olaj szag van a konyhában, de megéri.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg főtt burgonya (2 kisebb)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl langyos víz/növényi tej
  • csipet cukor
  • csipet só
  • olaj/kókuszzsír
  • sajt/Violife
  • tejföl/ Creme vega

A burgonyát megfőzőm, majd kihűtöm és burgonya nyomón átnyomom vagy villával széttöröm. A langyos vízben felfuttatom az élesztőt a cukorral. Kimérem az a többi alapanyagot, majd összekeverek mindent.

Kelesztő edénybe teszem és magára hagyom lefedve 30-40 percig. Lisztezett deszkára borítom,  ujjnyi vastagságúra nyújtom. Nagyobb bögrével (fél literes) kerek formákat szaggatok, és ismét 15-20 percre magára hagyom, konyharuhával lefedem. Az olajat felforrósítom, a kezemmel tovább húzom egészen vékonyra a tésztákat, mielőtt a forró olajba teszem. Gyorsan sül, átfordítom a másik oldalára is, papírtörlőn lecsepegtetem. Kedvünk szerinti feltéttel,  vagy hagyományosan tejföllel és sajttal fogyaszthatjuk.

Ki áll a PetRonKa's mögött?

Valkó Veronika vagyok cukrász és közgazdász. Már a szülőházban magamba szívtam a torták és sütemények szeretetét. Miután gyermekeim megszülettek, utána rendszeressé vált, hogy én készítem a finomságokat. Lányomnál 4 évesen ételallergiát diagnosztizáltak, így meglévő családi és saját receptjeimet elkezdtem „mentesíteni”. Ezeket a recepteket osztom meg veled a blogomon.

Ötletek reggelire
Kategóriák
Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelemre!

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le a legfrissebb receptekről, tudnivalókról!

Tortáim
Keresel valamit?