Gofri tej- és tojásmentesen és eredeti hagyományos recept

Tej- és tojásmentes gofrit készítettem ma reggel. Hogy kicsit egészségesebb legyen teljes kiőrlésű lisztet és barnacukrot használtam. A liszt felét cseréltem ki, ezt még nem vették észre a gyerekek, nem volt rá panasz. Finom ropogós lett a végeredmény, aminek a titka, hogy rácson várjuk meg, míg kihűl, már ha hamarabb nem fogy el. Én a szív alalkú gofrisütőt jobban kedvelem, mivel nekem ennek állítható a hőfoka, könnyebben átsül, és a gyerekeknek is jobban tetszik, mint a szögletes alakú gofri.

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű liszt volt most)
  • 10 dkg barnacukor (2,5 dkg ¼ édesítő)
  • 1 zacskó sütőpor
  • 10 dkg olvasztott vaj/tejmentes margarin (Liga, Vénusz)
  • pici só
  • citrom/narancs reszelt héja (elhagyható)
  • 3 dl tej (növényi)

Összekeverjük a nedves és száraz hozzávalókat, majd kézi habverővel összevegyítem. A liszt minőségétől függően lehet egy kicsit több tejre lesz szükség. Sűrű állaga lesz a tésztának, háromnegyed merőkanál szükséges 1 gofrihoz, nekem 6-7 db készült belőle.

Előmelegítem a gofrisütőt, majd 5 perc alatt készre sütöm (szív formában, szögletesben több idő is lehet). Fontos, hogy rácson hűljön ki, így nem nedvesedik be, finom ropogós marad.

Ízlés szerint gyümölccsel, tejszínhabbal (növényi), nutellával juharsziruppal, vagy lekvárral tálalom.

Hagyományos recept:

  • 50 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 sütőpor
  • 1 csiper só
  • 2 dl olaj
  • 3 dl tej
  • 3 dl víz

20 db gofri készítésére alkalmas a tészta mennyisége. Ha felezem a mennyiséget 2 db tojást használok.

A tojásokat kettéválasztom, a fehérjét kemény habbá verem a sóval. Az összes többi alapanyagot habverővel összekeverem. Végül óvatosan beleforgatom a tojások fehérjét.

5 perc alatt barnára sütöm, rácson hagyom kihűlni.

Ki áll a PetRonKa's mögött?

Valkó Veronika vagyok cukrász és közgazdász. Már a szülőházban magamba szívtam a torták és sütemények szeretetét. Miután gyermekeim megszülettek, utána rendszeressé vált, hogy én készítem a finomságokat. Lányomnál 4 évesen ételallergiát diagnosztizáltak, így meglévő családi és saját receptjeimet elkezdtem „mentesíteni”. Ezeket a recepteket osztom meg veled a blogomon.

Ötletek reggelire
Kategóriák
Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelemre!

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le a legfrissebb receptekről, tudnivalókról!

Tortáim
Keresel valamit?