Vegán „habcsók”, csicseriborsó konzervléből

Ma újra kísérleteztem, és meglepő, de jól sikerült Petra régóta szeretne habcsókot enni, azonban egy tojás allergiásnak ezt elég nehéz előállítani. Azonban olvastam sikeres próbálkozásokról csicseriborsó konzerv levével. Gondoltam egy próbát megér, ha nem sikerül, majd kidobom. Meg kell mondjam, nagyon pozitívan csalódtam. A bevált tojásfehérjés receptemet követtem, és működött. Meglepő, hogy a csicseriborsó konzervlé minden fázisban hasonlít a tojás fehérjére. Az a legjobb, ha sikerül olyat szerezni amiben nincs só, én  sósat kaptam. Azonban nem érződik a „habcsók” ízén, hogy nem tojásból van, nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel. A családom összes tagjának ízlett, ami meglepő, mindenki befalt belőle jópárat vacsora után.

Hozzávalók:

2,5 vagy 3 tepsinek felel meg, az adag felezhető

  • 1 csicseriborsó konzerv leszűrt leve (kb 16 dkg) vagy 4 db tojás fehérje
  • 32 dkg porcukor vagy 8 dkg 1/4 édesítő
  • 3 tk keményítő (gm)
  • 1 tk ecet (20%), 2 tk (10%-os esetén)
  • 1 kupak vanília aroma

A csicseriborsó levét felverem (tojás fehérjét pár perc alatt), ez hosszadalmas, kb 6-8 perc mire kemény hab lesz belőle. Meglepően hasonlít az állaga minden fázisban a tojás fehérjére. Ha a habverő csúcsán megáll a fehér hab, akkor a keményítővel összekevert porcukrot kanalanként adagolom hozzá. A legvégén az ecetet és a vaníliát. Kemény állagú krémet kapunk, amit habzsákkal könnyen lehet adagolni. Folyékony, zselé állagú ételfestékkel jól színezhető.

Hőlégkeverésen szárítom 100 fokon 1 órán át, majd 70 fokon újabb 40-60 percig. A sütő ajtaját kinyitom, és hagyom kihűlni őket. Egy estét hagyjuk száradni, utána zárható dobozban eláll.

Végül mindent felhasználtam:

A megmaradt csicseriborsót oliva olajjal leöntöttem, sót, paprikát és római köénytadtam hozzá, majd 30 perc alatt 200 fokon megsütöttem. Sós nasi lett belőle.

Ki áll a PetRonKa's mögött?

Valkó Veronika vagyok cukrász és közgazdász. Már a szülőházban magamba szívtam a torták és sütemények szeretetét. Miután gyermekeim megszülettek, utána rendszeressé vált, hogy én készítem a finomságokat. Lányomnál 4 évesen ételallergiát diagnosztizáltak, így meglévő családi és saját receptjeimet elkezdtem „mentesíteni”. Ezeket a recepteket osztom meg veled a blogomon.

Ötletek reggelire
Kategóriák
Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelemre!

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le a legfrissebb receptekről, tudnivalókról!

Tortáim
Keresel valamit?