Fordított szilvás pite tej-, tojás-, szója-, és gluténmentesen

Bevásárolni voltam, és megláttam egy cuki, csajos, rózsaszín szilikon piteformát. Persze nem tudtam a boltban hagyni, így jött velem haza. Azonnal el is mosogattam, már csak az volt a kérdés, mit lehet benne sütni. Korábban láttam egy fordított pite képét valahol, így fordított szilvás pite készült. A receptet pedig improvizáltam hozzá. Mivel nem szeretem a csak tészta és gyümölcs sütiket (túl száraz), így egy vaníliás réteg került a kettő közé. Lehet, legközelebb dupla adagot teszek, minél krémesebb legyen. Így is isteni, könnyen és gyorsan elkészíthető, a sütéssel együtt 45 perc alatt. Igazi őszi sütemény tej-, tojás-, szója-, és gluténmentesen. Cukor viszont van benne bőven. Most szilvából készült, de körtével, barackkal, almával is el tudom képzelni a pitét.

Fordított pite: 24 cm-es kerek szilikonformát használtam

Gyümölcsös réteg:

  • 70 dkg szilva/körte/alma
  • Vaj /növényi margarin (Liga/Vénusz)
  • 3 ek barnacukor
  • fél tk fahéj
  • fél mk szegfűszeg

Pudingos réteg:

  • 1 csomag vanília pudig
  • 3 ek barnacukor
  • 5 dl növényi tej

Tészta:

  • 15 dkg zabpehelyliszt (gm)
  • 15 dkg mandulaliszt
  • 20 dkg vaj/növényi margarin
  • 10 dkg porcukor (akár barna)
  • fél tk fahéj

Elkészítés:

Gyümölcsös réteg:

Megmosom, kimagozom és 8 részre vágom a szilvákat, rászórom a fűszereket és 1 ek barnacukrot, összeforgatom. Szilikon formát használok, körbe kenem margarinnal és 2 ek barnacukrot szétszórok azalján. Erre ráhalmozom a szilvákat.

Pudingos réteg:

A pudingport csomómentesre keverem a növényi tejjel és a cukorral, majd a tűzhelyen felfőzöm. Még forrón ráöntöm a szilára, elsimítom.

Tészta:

Az összes hozzávalók kézzel, késes aprítóval, vagy vajkrém keverő lapáttal összedolgozom. Nekem nem kellett hozzá plusz folyadék, szépen összeállt a kezem melegétől. A forma méretével megegyező kör alakúra nyújtom és a sodrófa vagy szilikonlap segítségével ráteszem. Villával pár helyen megszurkálom a tetejét. 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütöm. Amikor már nem annyira forró, tányér segítségével a talpára fordítom, de a formát csak már akkor vettem le, miután langyos volt. (féltem, hogy forrón szétesik).

Vanília fagyival, vagy tejszínnel is lehet fogyasztani, de szerintem önmagában is megállja a helyét.

Ki áll a PetRonKa's mögött?

Valkó Veronika vagyok cukrász és közgazdász. Már a szülőházban magamba szívtam a torták és sütemények szeretetét. Miután gyermekeim megszülettek, utána rendszeressé vált, hogy én készítem a finomságokat. Lányomnál 4 évesen ételallergiát diagnosztizáltak, így meglévő családi és saját receptjeimet elkezdtem „mentesíteni”. Ezeket a recepteket osztom meg veled a blogomon.

Ötletek reggelire
Kategóriák
Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelemre!

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le a legfrissebb receptekről, tudnivalókról!

Tortáim
Keresel valamit?