Sütinyalóka / Cake pop tej-, tojás-, szója-, cukor-, és gluténmentesen

Amerikából származó édesség, ami igazából maradék piskóta felhasználására találtak ki. Magyar változatban kókuszgolyó. Kis vajas krémmel összegyúrják a morzsát, csokiba forgatják. Nagyon trendi lett az elmúlt pár éveben, sok színes gyönggyel, cukorkával díszíthető. Szerintem kiváló parti falatkák.

Én kekszmorzsával készítem, de természetesen kimaradt piskóta morzsával is elkészíthető.

3 félét készítettem, kókuszost, zserbósat és gesztenyéset. Én nem a maradék felhasználásra törekedtem, hanem, hogy valami finomat alkossak.

A receptek tej- tojás-, szója, cukor- és gluténmentesen is elkészíthetők, vegan.

Kókuszos

  • 25 dkg kekszmorzsa (ha szükséges mentest), én Lidl vaníliás kekszet vagy Gullónt használok
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 1 ek cukrozatlan kakaó
  • 5 dkg vaj/tejmentes margarin (Liga, Vénusz)
  • 4-5 ek sárgabarack lekvár
  • 1-2 ek méz vagy porcukor vagy ¼ édesítő
  • 1 dl növényi tej, ha szükséges

Zserbós

  • 10 dkg darált dió
  • 25 dkg kekszmorzsa (ha szükséges mentest)
  • 5 dkg vaj/tejmentes margarin (Liga, Vénusz)
  • 4-5 ek sárgabarack lekvár
  • 1-2 ek méz vagy porcukor vagy ¼ édesítő
  • 1 dl növényi tej, ha szükséges

Gesztenyés

  • 25 dkg gesztenyepüré kiolvasztva (ha cukormentes, akkor több édesítő szükséges bele)
  • 10 dkg kekszmorzsa (ha szükséges mentest)
  • 5 dkg vaj/tejmentes margarin
  • pici rumaroma (bátraknak rum)
  • meggy a közepébe
  • 2-3 ek meggylé(befőttlé)

Díszítéshez:

adagonként 15-20dkg csoki, ez lehet ét, tej, vagy fehér(mentesen is kaphatók)

Ha nagyon kreatív szeretnék lenni a fehércsoki gél ételfestékkel színezhető.

Dió, kókusz, ehető gyöngy, cukorkák a szóráshoz.

Az elkészítés mindegyiknek azonos, az összes hozzávalót összegyúrom, a végére hagyom a folyadékot, nem minden keksz egyformán veszi fel, így nem biztos, hogy az egész szükséges. Amikor összeállt a tészta, kis diónyi gombócokat formázok belőlük. Ha van sütinyalóka készítőnk, akkor abba érdemes helyezni, így szép kerek marad az alja és középre kerül a pálcika. Ha nincs, akkor tálcára sorakoztatom a golyókat.

Felolvasztok kb 5 dkg csokit (mikróban 4×1 perc alatt kevergetve, vagy gőz fölött alacsony lángon). A nyalóka pálcika végét belemártom a csokiba és beleszúrom a gombócba. Minimum 1 órára a hűtőbe teszem. Ilyenkor a csoki is megköt, így a pálcikáról nem esik le a gombóc és a margarin is teszi a dolgát, megköti a gombócokat.

A maradék csokit is felmelegítem és óvatosan beleforgatom a lehűlt gombócokat, majd rácson hagyom lecsöpögni a felesleget (alá sütőpapírt teszek, így kevesebbet kell takarítani). Ha nincs rács, jó egy sütőpapír is, de akkor kis talpacskáik lesznek. Amíg nem köt meg a csoki gyönggyel, cukorkákkal, dióval, kókusszal díszítem. Újra hűtőbe kerül minimum 1 órára és fogyasztható is.

Tipp:

Ha szép fényes csoki kérget szeretnék, akkor kb 10 kg csokihoz 1,5 ek olajat keverek, így hamarabb szilárdul, roppanósabb és fényesebb.

Sütinyalóka pálcikát cukrász kellékes boltban, vagy konyhai felszerelésesboltban is be lehet szerezni. Ha nem sikerül, akkor hurkapálcika vagy saslik pálcika is megfelelő lehet.

Ki áll a PetRonKa's mögött?

Valkó Veronika vagyok cukrász és közgazdász. Már a szülőházban magamba szívtam a torták és sütemények szeretetét. Miután gyermekeim megszülettek, utána rendszeressé vált, hogy én készítem a finomságokat. Lányomnál 4 évesen ételallergiát diagnosztizáltak, így meglévő családi és saját receptjeimet elkezdtem „mentesíteni”. Ezeket a recepteket osztom meg veled a blogomon.

Ötletek reggelire
Kategóriák
Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelemre!

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le a legfrissebb receptekről, tudnivalókról!

Tortáim
Keresel valamit?