Sütipecsétes fűszeres keksz tej-, tojás- és cukormentes is

Nálunk nagyon nagy kedvenc ez a keksz, mindig az évszaknak megfelelő fűszerezéssel készítem, vagy amit találok itthon. Minden évben az oviban tartanak adventi családi délutánt, ahova szülők és a tesók is hivatalosak. Mive a lányom ételallergiás, így én mindig viszek neki külön nasit, hiszen a többi gyerkőcöt is megvendégeli az ovi. Első alkalom után akkora kedvenc lett ez a keksz, hogy utána minden évben készítettem, és természetesen dupla adagot, hogy mindenkinek jusson. Persze üres tállal térünk haza, ami a legnagyobb elismerés számomra. Igyekszem fiús és lányos kiszúrókat is beszerezni, hogy mindenki kedvét lelje a formákban.

Tej-, tojás-, és cukormentes a keksz recept.

Hozzávalók: kb 4 tepsivel készül

  • 50 dkg liszt
  • 32 dkg vaj/tejmentes margarin (Liga, Vénusz)
  • 24 dkg porcukor (6 dkg 1/4 édesítő)
  • (2 db tojás, akinél mehet, én kihagyom)

Fűszerek: 

-1 citrom leve és héja, késhegynyi őrölt vanília

vagy

 -1,5tk fahéj, 1 kk szegfűszeg, 1 narancs reszelt héja és leve amennyit felvesz

 Elkészítés:

A margarint elmorzsolom a liszttel, majd mehetnek bele a fűszerek és a gyümölcs leve. Én géppel készítem, így a margarin annyira nem olvad fel. 1 órára hűtőbe teszem becsomagolva. Ilyenkor visszadermed a margarin és könnyebb lesz formázni. Ha nincs időm, akkor akár a fagyasztóba is beteszem rövid időre, de akkor sincs baja, ha egy esetét, vagy többet a hűtőben pihen.

Lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtom, és bármilyen formájú szaggatóval kekszeket készítek. Mivel nincs a tésztában sem sütőpor, sem szódabikarbóna, így kiváló sütipecsételéshez. Tartja a mintát, bármilyen mintázóval. Ebből az adagból jó 4 tepsi keksz készül. Sütőpapírral fedett tepsiben 180 fokos sütőben kb 12 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha nem barnul meg. Frissen kivéve a sütőből még nyersnek tűnhet, de ahogy hűl, úgy szilárdul.

Miután kihűlt, átteszem dobozba és napokig ropogtatjuk, már ha nem fogy el 1 nap alatt.

Ki áll a PetRonKa's mögött?

Valkó Veronika vagyok cukrász és közgazdász. Már a szülőházban magamba szívtam a torták és sütemények szeretetét. Miután gyermekeim megszülettek, utána rendszeressé vált, hogy én készítem a finomságokat. Lányomnál 4 évesen ételallergiát diagnosztizáltak, így meglévő családi és saját receptjeimet elkezdtem „mentesíteni”. Ezeket a recepteket osztom meg veled a blogomon.

Ötletek reggelire
Kategóriák
Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelemre!

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le a legfrissebb receptekről, tudnivalókról!

Tortáim
Keresel valamit?