Itt a fánk szezon, ilyenkor többet sütök, mit az év többi részében. A hagyományos szalagos fánk receptet már korábban leírtam, így most egy gyorsabb, ropogós változatot hoztam. Mivel sütőpor van benne, így sokkal hamarabb elkészül, mint a hagyományos. Érdemes egészen vékonyra nyújtani, hiszen a sütőpor dolgozik, megemelkedik a tészta, de mégis ropogós lesz. Nekem fahéjas porcukorral ízlik a legjobban, de persze lekvárral, csokival is finom.
A recept tej-, tojás-, cukor-, és élesztő mentes
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 4 ek porcukor (1 ek ¼ édesítő, DW)
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- 12 dkg puha vaj/tejmentes margarin (Liga, Vénusz)
- 2 dl főzőtejszín (Aplro)
Fűszerek:
- őrölt vanília és citrom héja
- olaj/kókuszolaj a sütéshez
A száraz hozzávalókat egy edénybe mérem, beleteszem a margarint és fokozatosan a főzőtejszínt és összegyúrom. Nekem kb egy evőkanálnyi maradt belőle a tejszínből, a liszt határozza meg, pontosan menyit vesz fel a tészta. Szép ruganyos legyen, ha szakad, akkor egy kis olvasztott margarin mehet bele. 15 percre letakarva pihentetem a tésztát.
Vékonyra kinyújtom, fontos, hogy téglalap alakúra, így kevés lesz a leeső darab. Kb 3 ujjnyi vastag csíkokat vágok derelyevágóval (lehet késsel is) és átlósan vágva rombusz alakokat készítek a tésztából. A közepén hosszanti, kb 1,5 cm vágást ejtek. Ezen az egyik csúcsot átbújtatom, így alakul ki a forma. Ezt videón meg tudjátok nézni.
Forró, bő olajban aranybarnára sütöm, fahéjas porcukorral, levárral tálalom.