Csörögefánk tej-, tojás-, cukor- és élesztő mentesen

Itt a fánk szezon, ilyenkor többet sütök, mit az év többi részében. A hagyományos szalagos fánk receptet már korábban leírtam, így most egy gyorsabb, ropogós változatot hoztam. Mivel sütőpor van benne, így sokkal hamarabb elkészül, mint a hagyományos. Érdemes egészen vékonyra nyújtani, hiszen a sütőpor dolgozik, megemelkedik a tészta, de mégis ropogós lesz. Nekem fahéjas porcukorral ízlik a legjobban, de persze lekvárral, csokival is finom.

A recept tej-, tojás-, cukor-, és élesztő mentes

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 4 ek porcukor (1 ek ¼ édesítő, DW)
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 12 dkg puha vaj/tejmentes margarin (Liga, Vénusz)
  • 2 dl főzőtejszín (Aplro)

Fűszerek:

  • őrölt vanília és citrom héja
  • olaj/kókuszolaj a sütéshez

A száraz hozzávalókat egy edénybe mérem, beleteszem a margarint és fokozatosan a főzőtejszínt és összegyúrom. Nekem kb egy evőkanálnyi maradt belőle a tejszínből, a liszt határozza meg, pontosan menyit vesz fel a tészta. Szép ruganyos legyen, ha szakad, akkor egy kis olvasztott margarin mehet bele. 15 percre letakarva pihentetem a tésztát.

Vékonyra kinyújtom, fontos, hogy téglalap alakúra, így kevés lesz a leeső darab. Kb 3 ujjnyi vastag csíkokat vágok derelyevágóval (lehet késsel is) és átlósan vágva rombusz alakokat készítek a tésztából. A közepén hosszanti, kb 1,5 cm vágást ejtek. Ezen az egyik csúcsot átbújtatom, így alakul ki a forma. Ezt videón meg tudjátok nézni.

Forró, bő olajban aranybarnára sütöm, fahéjas porcukorral, levárral tálalom.

Ki áll a PetRonKa's mögött?

Valkó Veronika vagyok cukrász és közgazdász. Már a szülőházban magamba szívtam a torták és sütemények szeretetét. Miután gyermekeim megszülettek, utána rendszeressé vált, hogy én készítem a finomságokat. Lányomnál 4 évesen ételallergiát diagnosztizáltak, így meglévő családi és saját receptjeimet elkezdtem „mentesíteni”. Ezeket a recepteket osztom meg veled a blogomon.

Ötletek reggelire
Kategóriák
Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelemre!

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le a legfrissebb receptekről, tudnivalókról!

Tortáim
Keresel valamit?