Szalagos fánk mentesen is

Kedvencünk a fánk, boltban már sajnos nem lehet kapni tej- és tojásmentes, így időnkét megsütöm. Nagyon könnyű a tésztája, természetesen frissen a legfinomabb. Ízlésünk szerint variálhatjuk, hogy mivel tálaljuk.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg vaj/ tejmentes margarin (Vénusz, Liga)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl langyos víz/növényi tej

A lisztet, cukrot, sót és a puha(mikróban 30 mp vagy hamarabb kiveszem a hűtőből) margarint az edénybe teszem, rámorzsolom az élesztől, és a víz/tej kb 3/4-ét ráöntöm és elkezdem dagasztani. A liszt minőségétől függően nem biztos, hogy az egész vízre szükségem lesz, így az utolsó 0,5 dl-t adagolom hozzá. Ragadós tésztát kapok, nem válik el az edény falától teljesen. Minimum 10 percig, de a legjobb, ha 20 percig dagasztom.

Kelesztő edénybe teszem, és 50 percre magára hagyom.

Miután szépen megkelt a tészta, nekem kikelt az edényből, deszkára teszem, kinyújtom kb ujjnyi vastagra,  kiszaggatom (nálunk a legnagyobb pogácsa szaggató vált be, így nem túl nagyok a fánkok). 20-30 percre megint magukra hagyom őket.

Olajat melegítek, belenyomom az ujjamat a fánk közepébe határozottan, beleteszem a forró olajba, és lefedem. Mikor az egyik oldala megsült, megfordítom (már nem fedem le), így lesz szép szalagos a fánk.

Olvasztott csokival, porcukorral vagy lekvárral tálalom.

Ki áll a PetRonKa's mögött?

Valkó Veronika vagyok cukrász és közgazdász. Már a szülőházban magamba szívtam a torták és sütemények szeretetét. Miután gyermekeim megszülettek, utána rendszeressé vált, hogy én készítem a finomságokat. Lányomnál 4 évesen ételallergiát diagnosztizáltak, így meglévő családi és saját receptjeimet elkezdtem „mentesíteni”. Ezeket a recepteket osztom meg veled a blogomon.

Ötletek reggelire
Kategóriák
Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelemre!

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le a legfrissebb receptekről, tudnivalókról!

Tortáim
Keresel valamit?