Citromos-köleses pite vegan habcsókkal (tej-, tojás-, glutén-, cukormentes és vegan)

20 cm-es tortaformába

12 szeletes

Tészta:

  • 15 dkg zabpehelyliszt (gluténmetes)
  • 15 dkg mandulaliszt
  • 20 g ¼ édesítő
  • 10 dkg kókuszzsír

Az összes alapanyagot összeleverem kézzel vagy késes aprítóban és a sütőpapírral bélelt tortaforma aljára terítem. Üvegpohár aljával lenyomkodom. 170 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöm.

A torta karikát nem veszem le, fóliát helyezek belülre.

Citromos réteg:

  • 3 citrom reszelt héja és leve
  • víz
  • 40 g kukorica keményítők
  • 3,5 dkg ¼ édesítő
  • 15 dkg margarin (növényi tejmentes)

A krémet a lemon curd ihlette. A citromot lereszelem, csak a sárga héját. A levüket kifacsarom, majd kiegészítem vízzel, hogy 3 dl folyadékom legyen összesen. A keményítővel és az édesítővel csomómentesre keverem a citromos vizet, és sűrűkrémet főzök belőle. Beleteszel a citrom reszelt héját és a szobahőmérsékletű margarint.

A citromos krémet a tésztára simítom, és dermedésig a hűtőben tartom.

Köles réteg:

  • 15 dkg köles (gluténmentes)
  • víz
  • fél citrom leve és héja
  • egy vaníliarúd kikapart magja
  • csipet só
  • 1 dl növényi tej
  • 1,5 dkg ¼ édesítő
  • 5 dkg margarin (növényi tejmentes)

A kölest felteszem dupla mennyiségű vízben főni csipet sóval és az édesítővel. Úgy készítem el, mint a rizottót, ha szükséges apránként öntök hozzá még vizet. Mikor puhára főzz, az összes vizet magába kell, hogy szívja. Ekkor a növényi tejet, citrom levét és héját valamint a vaníliát is bele keverem, addig forralom, míg magába nem szívja. Leveszem a tűről és a margarint elkeverem benne. Hideg vízfürdőben sűrűre hűtöm, majd a citromos rétegre kanalazom és elsimítom. Ismét dermedésig a hűtőben tartom.

Vegan habcsók:

  • 8 dkg csicseriborsó konzerv leszűrt leve (kb fél adag)
  • 4 dkg ¼ édesítő
  • 1,5 tk kukorica keményítő
  • 1 tk almaecet
  • 1 kupak vanília aroma

A csicseriborsó konzervet leszűröm, csak 8 dkg levére an szükségem, amit habverővel legmagasabb fokozaton 6-8 perc alatt felverek. Ha a habverő csúcsán megáll a hab, akkor ismét keverés mellett a keményítős édesítőt hozzáadom, végül az almaecetet és a vaníliát. Teljesen habcsóknak megfelelő állagot kell kapjak.

Habzsákból 1 A csővel csúcsokat készítek a tortakarika megrajzolt formáját kitöltve sütőpapírra, majd 100 fokon 1 órát hőlégkeverésen, utána 70 fokon 1 órát szárítom. Hagyom a sütőben kihűlni.

 Végül óvatosan leemelem a sütőpapírról és a pite tetejére helyezem.

Ki áll a PetRonKa's mögött?

Valkó Veronika vagyok cukrász és közgazdász. Már a szülőházban magamba szívtam a torták és sütemények szeretetét. Miután gyermekeim megszülettek, utána rendszeressé vált, hogy én készítem a finomságokat. Lányomnál 4 évesen ételallergiát diagnosztizáltak, így meglévő családi és saját receptjeimet elkezdtem „mentesíteni”. Ezeket a recepteket osztom meg veled a blogomon.

Ötletek reggelire
Kategóriák
Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelemre!

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le a legfrissebb receptekről, tudnivalókról!

Tortáim
Keresel valamit?