Kókusz szelet, kókuszkocka tej-, tojás- és gluténmentes

Gyors kókuszkockát szerettem volna készíteni, nem pont úgy sikerült, ahogy elterveztem. Túl nagy volt a tepsi, így lapos lett a tészta. Sebaj, ketté vágtam és egy kókuszos krémmel megtöltöttem. A máz sem veszett kárba, mindenhol meglocsoltam vele a tésztát, még a krémet is. Szerintem nagyon finom lett, igazán kókuszos, és jó édes.

Tej-, tojás- és gluténmentesen recept.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 30 dkg liszt (gm lisztkeverék: Penny, Schar mix c)
  • 10 dkg kókuszliszt
  • 25 dkg cukor
  • 2 csomag sütőpor
  • 3 ek méz
  • 10 dkg olvasztott vaj/tejmentes margarin (Vénusz, Liga)
  • 3,5 dl tej (növényi)

A nedves és száraz hozzávalókat külön összekeverem, majd összevegyítem. Sütőpapírral bélelt tepsiben öntöm. 170 fokon 30 perc alatt készre sütöm. Én nagy gáztepsit használtam, így kókuszkockának lapos lett. Egy kisebb tepsiben akár kocka alakot is elérhetünk szeletelés után.

Miután kihűlt a hosszabbik oldalánál félbevágom.

Máz:

  • 20 dkg vaj/tejmenetes margarin
  • 4 dkg kakaópor
  • 1 dl tej (növényi)
  • 2 kupak rumaroma
  • kókuszreszelék

Az összes hozzávalót összeforralom, az alsó lap tetejét megkenem vele, hűtőbe teszem

Ha kocka készül, akkor a tésztát egyenlő kockákra vágom. Egyesével beleforgatom alaposan a meleg mázba, majd kókuszreszelékben meghempergetem őket.

Kókuszkockánál a krémre nincs szükség.

Krém:

  • 3 ek liszt/gm keményítő
  • 4 dl tej (növényi)
  • 25 dkg vaj/tejmenetes margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg kókuszreszelék

A lisztet/keményítőt összefőzöm a tejjel, majd hideg vízfürdőben kihűtöm. A szobahőmérsékletű margarint habosítom a porcukorral, belekeverem a kókuszreszeléket, majd a kihűlt krémmel.

A kakaómázzal megkent lapra halmozom a krémet, rácsepegtetek a mázból. Ráteszem a másik tésztát. Érdemes hűtőbe tenni 1 órára, hogy a krém megdermedjen. Én előtte ráöntöttem a kakaómázat, kicsit le is folyt. Ismét hűtőbe teszem dermedni. Ha a kakaómáz megdermed, újra lehet melegíteni.

Díszítésnek a tetejét megszórom kókuszreszelék.

Ki áll a PetRonKa's mögött?

Valkó Veronika vagyok cukrász és közgazdász. Már a szülőházban magamba szívtam a torták és sütemények szeretetét. Miután gyermekeim megszülettek, utána rendszeressé vált, hogy én készítem a finomságokat. Lányomnál 4 évesen ételallergiát diagnosztizáltak, így meglévő családi és saját receptjeimet elkezdtem „mentesíteni”. Ezeket a recepteket osztom meg veled a blogomon.

Ötletek reggelire
Kategóriák
Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelemre!

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le a legfrissebb receptekről, tudnivalókról!

Tortáim
Keresel valamit?