Mézes puszedli tej- és tojásmentesen

Igazi karácsonyi desszert a mézes puszedli. Férjem nagy kedvence. Dobozban sokáig eláll, így hamarabb is elkészíthetjük, nem az utolsó pillanatban kell a konyhában állni karácsonykor. Ét-, tej-, vagy fehércsokival is díszíthetjük. A recept tej- és tojásmentes.

Hozzávalók: kb 3 tepsire valók készült

  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 3 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 5 dkg vaj/tejmentes margarin(Vénusz, Liga)
  • 25 dkg méz
  • 4 ek tejszín (rizs főzőtejszín)
  • 25 dkg étcsokoládé (tej-vagy fehércsoki tejmentesen)
  • 2 ek olaj (elhagyható)
  • Díszítés: cukorgyöngy, darált dió, kókusz reszelék

A mézet és a margarint összeolvasztom mikróban, hogy folyós legyen. Tálba öntöm a lisztet, cukrot szódabikarbónával és a fűszerekkel jól összekeverem, majd a mézes keverékkel és a többi hozzávalóval fakanállal összevegyítem. Lefedem vagy becsomagolom és egy éjszakára a hűtőbe teszem (minimum 4 óra).

Vizes kézzel diónál kisebb golyókat készítek, és a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem őket. Picit megnőnek, így ne túl szorosan. Előmelegített 180 fokos sütőbe 10-12 perc alatt készre sütöm. Hagyom kihűlni.

Mikróban percenként megkeverve olvasztom meg a csokit, majd jól összekeverem az olajjal. A tetejét belemártom, megszórom díszítő cukorral és hagyom megkötni.

Készen is van a finomság.

Ki áll a PetRonKa's mögött?

Valkó Veronika vagyok cukrász és közgazdász. Már a szülőházban magamba szívtam a torták és sütemények szeretetét. Miután gyermekeim megszülettek, utána rendszeressé vált, hogy én készítem a finomságokat. Lányomnál 4 évesen ételallergiát diagnosztizáltak, így meglévő családi és saját receptjeimet elkezdtem „mentesíteni”. Ezeket a recepteket osztom meg veled a blogomon.

Ötletek reggelire
Kategóriák
Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelemre!

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le a legfrissebb receptekről, tudnivalókról!

Tortáim
Keresel valamit?