Csipke zselatinból, tej-, tojás- és gluténmentesen

A cukorcsipke kivitelezésével voltak eddig gondjaim. A boltban kaphatók tartalmaznak általában tojás származékot, ami nekünk kiesik. A legtöbb interneten elérhető recept szintén tojásfehérje az alapja. Nagyon megörültem, amikor egy cukrász csoportban hosszas keresés után találtam meg a receptet. Tej-, tojás-, és gluténmentes a recept.

Szilikon csipkeformák webshoopban, cukrász boltokban beszerezhetők, én Kínából rendeltem.

Hozzávalók:

  • 10 g zselatin
  • 5 ek hideg víz
  • 1,5 ek porcukor
  • 1,5 ek keményítő (kukorica)

A zselatint beáztatom hideg vízbe, ha fehéret szeretnék, akkor titániumot teszek bele, ha színeset, akkor pici ételfestéket.

Amikor a zselatin megduzzad, belekeverem a porcukrot és a keményítőt. Mikróba teszem, és melegítem, csak rövid időre, inkább többször, nehogy túlforraljam. Tejszerű állagot kapok.

Melegen gyorsan a szilikonra öntöm, gyorsan lehúzom a felesleget. Miután picit megdermed nedves szivaccsal letörlöm a felesleget, mert különben pókhálós lesz.

Következő használat előtt újra melegítem, mert gyorsan köt, ha szükséges pár csepp vizet keverek hozzá.

Nekem 8-10 óra kellett szobahőmérsékleten, hogy szépen le tudjam szedni. Majd kipróbálom sütőben, télen radiátoron. Reggel megcsináltam, délután leszedtem. Azután a következőt este csináltam meg és reggel szedtem le. Pár nap alatt keményre dermed, így használat előtt érdemes zacskózni.

A friss csipkének gumi szerű állaga van, de szépen vágható ollóval. Picit nedves ecsettel tettem fel a fondantra.

Ki áll a PetRonKa's mögött?

Valkó Veronika vagyok cukrász és közgazdász. Már a szülőházban magamba szívtam a torták és sütemények szeretetét. Miután gyermekeim megszülettek, utána rendszeressé vált, hogy én készítem a finomságokat. Lányomnál 4 évesen ételallergiát diagnosztizáltak, így meglévő családi és saját receptjeimet elkezdtem „mentesíteni”. Ezeket a recepteket osztom meg veled a blogomon.

Ötletek reggelire
Kategóriák
Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelemre!

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le a legfrissebb receptekről, tudnivalókról!

Tortáim
Keresel valamit?