Répatorta tej-, tojás-, cukor-, és gluténmentesen is

Közeledik a húsvét, így a szokásos répatortát idén mentesen is elkészítettem. Sosem árulom el a családnak kósolás előtt, hogy répa van benne, mert akkor biztosan nem ennék meg. Így azonban jóízűen megették, és után tudták meg a pontos összetevőket. A krém a nem olyan régen beszerzett vegan mascarpone, ami nagyon finom, és könnyű vele dolgozni. A recept tej-, tojás-, cukor-, szója-, és gluténmentesen is elkészíthető.

Répatorta: 24 cm-es szilikon formában sütöttem

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt (gm: Pennys sütményliszt/ Schar mix C)
  • 10 dkg dió
  • 25 dkg reszelt répa
  • 1 csomag sütőpor
  • késhegynyi szódabikaróna
  • 18 dkg barnacukor (4,5 dkg ¼ édesítő)
  • csipet só
  • fűszerek fahéj, szegfűszeg, szerecsendió
  • 1 dl olaj
  • 2 dl víz
  • 1 narancs leve

Krém:

  • 25 dkg mascarpone (Vegart/Schlagfix tejmentes)
  • 3 dl habtejszín (Meggle decor vegan/Schlagcreme tejmentes)
  • 1 narancs héja
  • ízlés szerint cukor

Előkészítem az alapanyagokat: a diót ha van időm száraz serpenyőben picit pörkölöm és ledarálom. A répát megpucolom és lereszelem. A narancs héját lereszelem (krémbe kell), a levét kifacsarom. Alapanyagokat kimérem.

A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A száraz és nedves hozzávalókat külön edénybe belemérem, a répát a lisztbe forgatom. Majd ráöntöm a nedves hozzávalókat. A lisztek különbözően viselkednek, így előfordulhat, hogy kevesebb vagy több nedveség kell.

A tésztát beleöntöm a formába és 40 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőröm. Ha kisebb formában készül, akkor a sütési idő is hosszabb, érdemes 160 fokon sütni akár 1 órán át.

Rácsra fordítottam és hagytam kihűlni, utána ketté vágom a tésztát.

Krém:

A mascarponét, tejszínt és a narancs héját habverővel kemény habbá verem, ízlés szerint lehet édesíteni. A Meggle cukrozott, így én most nem tettem bele több cukrot.

Sima végű dekorcsöves habzsákba teszem a krémet és a két lap között és a torta tetejére is így nyomom a krémet kis halmokba. Természetesen sima spatulával is rákenhető a krém.

Ki áll a PetRonKa's mögött?

Valkó Veronika vagyok cukrász és közgazdász. Már a szülőházban magamba szívtam a torták és sütemények szeretetét. Miután gyermekeim megszülettek, utána rendszeressé vált, hogy én készítem a finomságokat. Lányomnál 4 évesen ételallergiát diagnosztizáltak, így meglévő családi és saját receptjeimet elkezdtem „mentesíteni”. Ezeket a recepteket osztom meg veled a blogomon.

Ötletek reggelire
Kategóriák
Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelemre!

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le a legfrissebb receptekről, tudnivalókról!

Tortáim
Keresel valamit?