Karácsonyra készítettem el a mézes krémest, de szerintem minden ünnep alkalmával megállja a helyét. Csak 2 lapot kell sütni, így annyira nem is tart sokáig az elkészítése. Viszont hűtőben érdemes akár egy napot is pihentetni, hogy összeérjenek az ízek és jól megpuhuljon a tészta. A recept tej-, tojásmentes recept.
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 tk szódabikarbóna
- 15 dkg porcukor
- 7 dkg méz
- 10 dkg tejföl (növényi tejföl vagy főzőtejszín)
- 12 dkg vaj (tejmentes margarin)
Krém:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 5 dl tej (növényi)
- 20 dkg vaj (növényi margarin)
- 4 ek porcukor
- 30 dkg sárgabarack lekvár
Máz:
- 8 dkg margarin
- 6 dkg forró víz
- 5 dkg cukor
- 3,5 dkg kakaópor
A krém elkészítésével kezdem: a pudingot felfőzöm a tejjel sűrűre, majd hűtőben kihűtöm. Miután kihűlt az azonos hőmérsékletű margarint habosra keverem a porcukorral és a krémmel.
A tésztához a lisztet, a sót, szódabikarbónát összekeverem, majd a margarint összemorzsolom benne. Mehet bele a porcukor és az összes többi hozzávaló. Két részre osztom, majd nagy tepsi méretűre nyújtom és a hátlapján kisütöm mindkét lapot. 180 fokon 10-12 perc alatt készre sütöm.
A kihűlt 2 napot félbevágom, így 4 lapot kapok.
Betöltöm: az első lapra krém, másodikra lekvár, majd ismét krém kerül.
A mázhoz a hozzávalókat összemelegítem egy edényben és melegen a sütemény tetejére öntöm, hűtőbe teszem minimum egy éjszakára, vagy inkább egy napra.