Ismét egy gyerekbarát kekszet hoztam, de mi felnőttek is nagyon szeretjük. Sima vaníliás keksz, azonban csiperke gombára hasonlító alakja miatt nálunk nagy kedvenc. Pedig én személy szerint a gombát nem szeretem. A keksz könnyen, akár gyerekekkel is elkészíthető. A recept tej-,tojás- és cukormentes. Nassolda oldala inspirálta.
Hozzávalók: 32 db gomba készült
- 25 dkg puha vaj/tejmentes margarin (Liga, Vénusz)
- 15 dkg porcukor (3,5 dkg ¼ édesítő)
- 1 tk vanília kivonat
- 45 dkg liszt
- 15 dkg keményítő
- 1 sütőpor
- 1 dl növényi főzőtejszín (Alpro rizs nekem)
- cukormentes kakaópor
A sütőt 200 fokra előmelegítem.
A lisztet, keményítőt és sütőport összekeverem, majd a margarint elmorzsolom benne. A többi hozzávalót is belekeverem. A tejszínt folyamatosan adagolom, előfordulhat, hogy kevesebb vagy több szükséges a tésztához. Egynemű, nem morzsolódó tésztát kell kapnom.
Két tepsit sütőpapírral kibélelek, és diónyi gombócokat formázok a tésztából. Egy üres vanília aroma csavaros üveg száját kakaóporba mártom és alaposan belenyomom a gomócok közepébe. Minden egyes művelet után ismét a kakaóporba mártom. Cuki csiperke gomba formák jönnek létre. Előmelegített sütőben 10-05 perc alatt készre sütöm.
A keksz a keményítő miatt tartja az alakját, nálunk a gyerekek nagy kedvence.