Hagyományos cukrász szeletet hoztam a Rigó Jancsit. Nagyon mutatós, vastag tejszínes krémmel, csokival a tetején. Meglepően gyorsan és egyszerűen elkészthető. A cukrászkönyvben szereplő receptet dolgoztam át, azonban legközelebb trüffel krémmel készíteném. (korábban csokitorta néven megtalálod) Könnyen mentesíthető a recept, a szokásos tésztát használtam hozzá, amit tortákhoz szoktam. A recept tej-, tojás-, cukor-, gluténmentes, vegan.
Hozzávalók:
Ebből a mennyiségből 15 db 5x5cm-es szelet lesz
Tészta:
- 35 dkg L55 liszt (gm: Schar mix C, Penny palacsinta, stb)
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
- 16 dkg cukor (4 dkg 1/4 édesítő)
- 1 csomag sütőpor
- késhegynyi szódabikarbóna
- csipet só
- 2 ek almaecet
- 1 dl olaj
- 3-4 dl víz
Krém:
- 5 dl tejszínhab (Meggle Decor Vegan, Schlagfix Schlacreme)
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- Ízlés szerint porcukor/édesítő
Teteje:
- 10 dkg étcsoki
A sütőt előmelegítem 160 fokosra. A már szokásos módon elkészítem a tésztát. A száraz és nedves hozzávalókat külön összekeverem, majd összeöntöm és kézi haberővel csomómentesen összedolgozom. Vigyázat, a különböző lisztek másképp veszik fel nedvességet, így az utolsó 1 dl vizet csak a végén adom hozzá, ha szükséges, Muffin állagú tésztát készítek.
Egy nagy gáztepsit kibélelek szilikonos sütőpapírral és egyenletesen elterítem benne a tésztát. 30 perc alatt készre sütöm. Hagyom teljesen kihűlni. A tésztát a hosszabbik oldalánál kettévágom. Két egyenlő lapot kapok, az egyik lesz az alja, a másik a teteje.
Elkészítem a krémet, a tejszínt robotgéppel kemény habbá verem, amikor már majdnem kész, akkor óvatosan, kis adagokban a kakaóport (átszitált) hozzáadom. Ekkor alacsonyabb fordulaton keverem, különben a kakaópor felhő felszáll J. A krém már el is készült. Az alsó lapra szépen egyenletes vastagságban rásimítom a tésztára.
A felső lapot csokival bevonom. A kocsit apró darabokra töröm és vízgőz felett vagy mikróban 4×1 perc alatt, közben megkeverve felolvasztom. Melegen a felső tészta rétegre borítom és elegyengetem. Én csúcsos habkártyával mintáztam a tetejét.
Ahhoz, hogy szép, egyforma szeletek készüljenek, az alábbi módon vágtam fel a süteményt.
A krémes és a csokis tésztát is, külön a hűtőbe teszem dermedni.
A megdermedt csokis tésztát, forró vízben áztatott, majd letörölt, száraz késsel 5×5 cm-es négyzetekre vágom. Minden vágás után vízbe mártom és törlöm a kést, így szép lapok készülnek. A négyzeteket felsorakoztatom a krémes tésztára. Ismét a forró késsel a négyzetek mentén az egész sütemény felvágom kockákra.