20 cm-es tortaformába
12 szeletes
Tészta:
- 15 dkg zabpehelyliszt (gluténmetes)
- 15 dkg mandulaliszt
- 20 g ¼ édesítő
- 10 dkg kókuszzsír
Az összes alapanyagot összeleverem kézzel vagy késes aprítóban és a sütőpapírral bélelt tortaforma aljára terítem. Üvegpohár aljával lenyomkodom. 170 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöm.
A torta karikát nem veszem le, fóliát helyezek belülre.
Citromos réteg:
- 3 citrom reszelt héja és leve
- víz
- 40 g kukorica keményítők
- 3,5 dkg ¼ édesítő
- 15 dkg margarin (növényi tejmentes)
A krémet a lemon curd ihlette. A citromot lereszelem, csak a sárga héját. A levüket kifacsarom, majd kiegészítem vízzel, hogy 3 dl folyadékom legyen összesen. A keményítővel és az édesítővel csomómentesre keverem a citromos vizet, és sűrűkrémet főzök belőle. Beleteszel a citrom reszelt héját és a szobahőmérsékletű margarint.
A citromos krémet a tésztára simítom, és dermedésig a hűtőben tartom.
Köles réteg:
- 15 dkg köles (gluténmentes)
- víz
- fél citrom leve és héja
- egy vaníliarúd kikapart magja
- csipet só
- 1 dl növényi tej
- 1,5 dkg ¼ édesítő
- 5 dkg margarin (növényi tejmentes)
A kölest felteszem dupla mennyiségű vízben főni csipet sóval és az édesítővel. Úgy készítem el, mint a rizottót, ha szükséges apránként öntök hozzá még vizet. Mikor puhára főzz, az összes vizet magába kell, hogy szívja. Ekkor a növényi tejet, citrom levét és héját valamint a vaníliát is bele keverem, addig forralom, míg magába nem szívja. Leveszem a tűről és a margarint elkeverem benne. Hideg vízfürdőben sűrűre hűtöm, majd a citromos rétegre kanalazom és elsimítom. Ismét dermedésig a hűtőben tartom.
Vegan habcsók:
- 8 dkg csicseriborsó konzerv leszűrt leve (kb fél adag)
- 4 dkg ¼ édesítő
- 1,5 tk kukorica keményítő
- 1 tk almaecet
- 1 kupak vanília aroma
A csicseriborsó konzervet leszűröm, csak 8 dkg levére an szükségem, amit habverővel legmagasabb fokozaton 6-8 perc alatt felverek. Ha a habverő csúcsán megáll a hab, akkor ismét keverés mellett a keményítős édesítőt hozzáadom, végül az almaecetet és a vaníliát. Teljesen habcsóknak megfelelő állagot kell kapjak.
Habzsákból 1 A csővel csúcsokat készítek a tortakarika megrajzolt formáját kitöltve sütőpapírra, majd 100 fokon 1 órát hőlégkeverésen, utána 70 fokon 1 órát szárítom. Hagyom a sütőben kihűlni.
Végül óvatosan leemelem a sütőpapírról és a pite tetejére helyezem.