Lassan megérkezik az ősz, bár az időjárás még nem ezt mutatja. Már lehet kapni a boltokban sütőtököt. Én nagyon szeretem, azonban a család nem eszi meg, csak ha elrejtem valamiben. Egyedül megenni nem tudtam, így muffinba sütöttem a maradék megsütött tököt. Senkinek nem tűnt fel, hogy mi is van benne, kérdezés nélkül megették. Reszelt répával, almával is működik a recept, viszont változhat mennyi nedvességet vesz fel a tészta.
A recept tej-, tojás-, szója-, cukor-, és gluténmenetes, vegan.
Hozzávalók: közepes formában 16 db készült nekem
- 30 dkg sütőtök
- 25 dkg liszt (gm Schar Mix C, vagy bármilyen édességnek való lisztkeverék)
- 15 dkg cukor/barnacukor (4 dkg 1/4 édesítő)
- 1 csomag sütőpor
- Késhegynyi szódabikaróna
- csapott tk fahéj
- ½ mk szegűszeg
- ½ mk szerecsendió
- 1,5 dl tej (növényi)
- 1 dl olaj /kókuszzsír
Muffin:
A sütőtököt feldarabolom, kimagozom, és kb 1 óra alatt sütőben lefedve puhára sütöm 200 fokon.
30 dkg sütőtököt villával összetörök belőle. Rémérem a száraz hozzávalókat. A nedves hozzávalókat egy másik edényben összekeverem és összevegyítem őket. Különböző lisztek másképp veszik fel a folyadékot, így lehet, hogy több növényi tejre lesz szükség.
Sűrű tésztát kapok, amit kanállal muffin papírral bélelt sütőbe kanalazok.
200 fokon 20 perc alatt készre sütöm alsó-felső sütésen.
A legjobb állaga akor lesz a muffinnak, ha sütőből kivéve azonnal kieveszem a muffin sütőből a papír segítségével egy tálcára teszem. Itt egyenletesen szárad/hűl, nem lesz nedves a tészta és a papírból is szépe kijön miután kihűlt.
Krém:
- 1 tábla étcsokoládé
- 2 dl tejszín (Meegle decor vegan, Schlagcreme)
A tejszínt mikróban vagy tűzhelyen felmelegítem, az étcsokoládé kockákat beleteszem és elkeverem. Minimum 4 órára a hűtőbe teszem. Habverővel tejszín állagúra felverem, habzsákba töltöm, díszítem. A képen 1M díszítő csővel dolgoztam.