Egy igazi retro klasszikus, amit mindenki készít, sok, különböző recept kering az interneten. Nekem Ayukámtól van az alaprecept, amit sokszor készít, általában vasárnapi ebédekhez. Férjem nagy kedvence is. Mióta azonban a tejtermékeket kizártuk az életünkből, azóta nem is készítettem. A kölesgombós adta az ötletet, olyan krémes, süteményben is megállja a helyét túró kiváltásában. Szerintem nem fogtok csalódni, ha elkészítitek, olyan mint az eredeti recept, alig észrevehető, hogy nem túró van benne. A tésztát már tortában kipróbáltam gluténmentesen, így bátran ajánlom, hogy úgy is elkészíthető, azonban lehet, hogy kevesebb vizet fog felvenni.
Hozzávalók: 1 nagy tepsveli készül belőle
Tészta
- 35 dkg liszt (gluténmentesen: Schar Mix C)
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 16 dkg cukor (4 dkg ¼ édesítő)
- 1 csomag sütőpor
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1 dl olaj
- 4 dl víz (utolsó 1dl nem biztos, hogy mind szükséges)
Száraz és nedves hozzávalókat összekeverem, muffin állagú tésztát készítek. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntöm és 160 fokon 30-35 perc alatt készre sütöm.
Krém:
Vegan „túró”gombócot készítek: 2 dl köles, víz, pici só, 1 dl tej (növényi),3 ek cukor (1 csapott ek ¼ édesítő), 1 citrom héja és leve (nagy citromnál a lé fele is elég lehet),1 kupak vanília aroma/ mk vanília őrlemény. Az eredeti receptben 50 dkg túró szerepel.
- 25 dkg vaj/tejmentes margarin
- 15 dkg porcukor
3 dl vizet egy edényben felteszek tűzhelyre melegedni, amikor felforr beleöntöm a kölest, és kevergetve puhára főzöm. Ha elfogyott a víz közben, pótlom, mintha rizottó rizst készítenék. 15 perc biztos, mire megpuhul. Ha megpuhult, és elfőtte a vizet, beleteszem a sót, cukrot, vaníliát, citrom levét és héját végül a tejet és sűrű krémessé főzőm. Ez ismét időt vesz igénybe, kevergetem, nehogy lekapjon az edényben. Akkor jó, amikor krémes, a fakanálról alig akar leesni. Kóstoljuk meg, ízlésünk szerint még módosíthatjuk édesebbre, savanyúbbra. Megvárom, hogy kihűljön.
A szobahőmérsékletű margarint kihabosítom a porcukorral, majd összekeverem a kölessel. Ezt rásimítom a tésztára.
Fanta réteg:
- 7 dl fanta üdítő
- 2 vaníliás puding
A szokásos módon elkészítem a pudingot és még melegen elsimítom a köles krémen.
1-2 óra hűtőben dermedés után szeletelhető.