Tej-, tojás-, cukor- és gluténmentesen is elkészíthető. Gyors egyszerű finomság bármilyen gyümölccsel isteni. Gáztepsiben vékonyabb tésztát kapok, ha vastagabbat szeretnék kisebb tepsiben sütöm.
20 dkg kr. cukor (5 dkg 1/4 édesítő)
1 csomag sütőpor
3 dl víz/növényi tej
1,5 dl olaj
1 befőttes üveg lecsepegtetett meggybefőtt/vagy frissMintha muffint készítenénk a száraz és nedves hozzávalókat külön összekeverem, majd összeöntöm. Kézi habverővel összekeverem. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, rászórom a gyümölcsöt és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm.
Most a tetjét dióval és barnacukorral megszórtam.
A tésztát fűszerezhetjük fél ek fahéjjal, vagy 1 citrom héjjával. Kevesebb fehérliszhez 10 dkg-ot kicseerélek belőle darált dióra vagy mogyoróra.
Nálunk nagyon nagy kedvenc, reggel megsütöm, este már csak morzsák maradnak :).
Alaprecept: nem mentes
Hozzávalók: nagy gáztepsihez, a méréshez a joghurtos poharat használjuk
8 tojás
2 pohár meggyes joghurt
4 pohár kr.cukor
6 pohár liszt
2 pohár olaj
1 csomag sütőpor
1 befőttes üveg lecsepegtetett meggybefőtt/vagy friss
Egy edény szükséges hozzá, így idő és mosogatás takarékos. A tojásokat robotgéppel kikeverem a cukorral, a liszttel és a joghurttal ebben a sorrenben. Végül az olajat hozzá csurgatom.
Barna sütőpapírral kibélelem a tepsit és beleöntöm a tésztát.
Meggyet potyogtatok rá. Mehet az előmelegített 180 fokos sütőbe kb 35 percre, de 30 perc után figyelem. Tűpróbával ellenőrzöm.
Miután kihűlt porcukorral megszórjuk.
Forrás: Csábító házi sütemények szakácskönyv