Zserbó mentesen is

A zserbó nálunk egy tipikus ünnepi süti, mindig Anyukám készíti, nekem ez volt az első, de az ő receptjét használtam (persze veganosítva). Most sajnos nem együtt ünnepeljük a húsvétot, így férjem kérésére elkészítettem én. Nem is tudom eddig miért nem csináltam, mert nagyon könnyű és gyors. A sok lapos sütiket nem szeretem, mert időigényes kinyújtani, egyesével kisütni. De ezt csak összeállítottam és egyben sütöttem, egyáltalán nem nehéz.

Hozzávalók:

Tészta

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj/tejmentes margarin (Vénusz/Liga)
  • 5 dkg porcukor (édesítő)
  • 1 dl tej (növényi)
  • 1 dkg élesztő + csipet cukor
  • fél zacskó sütőpor
  • (1 tojás) én  kihagytam

Töltelék

  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor (édesítő)
  • 30 dkg házi sűrű baracklekvár

Máz:

  • 12 dkg étcsokoládé
  • 3 ek olaj

Langyos tejben felfuttatom az élesztőt a pici cukorral, addig kimérem a hozzávalókat. Összegyúrom a hozzávalókat és 3 részre osztom. Ha nagyon lágy a tészta, akkor érdemes hűtőbe tenni, hogy visszadermedjen a margarin.

Kinyújtom az első gombócot négyzet alakúra, amekkora a gáztepsi. Sütőpapírt teszek alá, majd mehet a tészta. Megkenem a baracklekvár felével, majd a diót és a cukrot összekeverem és a felét rászórom a lekvárra. Ezt a folyamatot még egyszer ismétlem, majd a tetejére a harmadik kinyújtott tészta kerül.

Én szeretem, ha vastagabb a tészta, így hagytam 1-2 órát kelni. De akár azonnal süthető is.

180 fokon 25-30 perc alatt megsütöm, ha a teteje szép aranysárga, akkor készen van.

Kiveszem a sütőből és hagyom kihűlni.

A csokoládét mikróban percenként keverve felolvasztom (vagy gőz fölött), összekeverem az olajjal. A zserbót megfordítom, hogy a teteje az alja legyen, így szép egyenletes felületet kapok a csoki alapjának. Ráöntöm az olajos csokoládét és óvatosan eloszlatom rajta, hogy mindenhol befedje.

Hűtőbe teszem, és a csokoládé keményre dermed. Forró vízben melegített, szárazra törölt késsel szép szeletek vágok.

Ki áll a PetRonKa's mögött?

Valkó Veronika vagyok cukrász és közgazdász. Már a szülőházban magamba szívtam a torták és sütemények szeretetét. Miután gyermekeim megszülettek, utána rendszeressé vált, hogy én készítem a finomságokat. Lányomnál 4 évesen ételallergiát diagnosztizáltak, így meglévő családi és saját receptjeimet elkezdtem „mentesíteni”. Ezeket a recepteket osztom meg veled a blogomon.

Ötletek reggelire
Kategóriák
Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelemre!

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le a legfrissebb receptekről, tudnivalókról!

Tortáim
Keresel valamit?