Barátnőm hagyományos céklatorta receptjét mentesítettem. Mindig jót tesz a répa, alma, vagy sütőtök egy tésztának. Könnyű, zamatos és puha marad tőle. Magamtól a céklát sosem próbáltam volna ki, de mindig is annyira dícsérte ezt a tortát. És tényleg nagyon finom, egyáltalán nem lehet érezni a cékla ízét. A sütéstől kicsit karamellizálódik, így édeskés ízt ad hozzá. Köszönet a receptért Mariannak:)!
A recept tej-, tojás-, cukor-, és gluténmentesen is elkészíthető.
Hozzávalók: 24 cm-es formához
- 20 dkg liszt (gm:Pennys liszt)
- 15 dkg cukor (nekem fele barna) vagy 4 dkg 1/4 édesítő
- 1 csomag sütőpor
- 5 dkg kakaó
- 25 dkg cékla
- 2 dl olaj
- 2 dl növényi tej
- 15 dkg étcsoki
- 2 dl növényi habtejszín (Meggle decor vegan)
A céklát nagy lukú reszelőn lereszeltem, majd 180 fokon 30 perc alatt puhára sütöttem. Hagytam kihűlni.
A száraz hozzávalókat egy edénybe kimértem és beleforgattam a céklát. A nedves hozzávalókat is összemértem, majd fokozatosan összevegyítettem a száraz alapanyagokkal. A lisztek máskép veszik fel a folyadékot. Sűrű, ragacsos tésztát kaptam, amit szilikon formába öntöttem. 180 fokon 30 perc alatt készre sült. Mivel nagy volt a formám, így kicsit lapos lett. Ha kisebb formában készül, akkor a sütési idő nő, érdemes tűpróbával ellenőrizni.
Kifordítva a formából hagytam kihűlni a sütit.
Elkészítettem addig a csokoládé mázat. A tejszínt mikróban felmelegítettem, majd az apróra vágott csokit hozzáöntöttem. Pár percre magára hagytam, majd botmixerrel összekevertem. Így a leggyorsabb és egyenletesebb elkeverni. De botmixer nélkül is működik. Pár percre félretettem, hogy sűrűsödjön, majd ráöntöttem a tortára.
Szépre szilárdul a teteje és könnyen szeletelhető.