Nem is olyan réget nagyon sok almát kaptam egykedves ismerősömtől. Persze ettük, de még így is rengetegnek bizonyult. Így süti készült belőle, puha almás pite tej-, tojásmentesen.
Hozzávalók: 30x20cm tepsiben
- 40 dkg liszt
- csipet só
- fél csomag sütőpor
- 15 dkg porcukor
- 18 dkg növényi margarin
- 3-4 ek növényi tejföl vagy tejszín
- kevés baracklekvár
- 10 db nagyobb alma
- cukor ízlés szerint
- fahéj, szegfűszeg
Az almákat megtisztítom és lereszelem. Ízlés szerint édesítem és fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezem. pici vizet öntök egy lábosba, beleteszem az almát, és pár perc alatt puhára párolom. Nem főzöm sokáig, csak kicsit összepárolom. Félreteszem hűlni.
A tésztát is elkészítem hozzá. A száraz hozzávalókat összekeverem, belemorzsolom a margarint és annyi tejfölt/tejszínt, hogy összeálljon a tészta. Ha kicsit lágya tészta, akkor hűtőben pihentessük.
2 részre osztom a tésztát, az első felét a margarinnal kikent tepsi aljába nyújtom méretre. villával néhol megszúrkálom. Baracklekvárral lekenem, majd mehet rá az összes alma töltelék. Ezután ismét egy tészta lappal zárom, és megszúrkálom villával, hogy tudjon távozni a gőz sütés közben. Kevés baracklekvárt vízzel hígítok, és megkenem a sütemény tetejét, ettől szép aranybarna lesz a sütés végére.
180 fokon, alsó-felső sütéssel kb 25 perc alatt készre sütöm.