Ismét egy finom nyári receptet kaptam, amit el is készítettem mentesen. Mindenki saját magára szabhatja, így lehet tej-, tojás-,glutén-, cukormentes, vegán. Igazán jót tesz neki a savanykás gyümölcs és a kakaós keksz. Még a sütőt sem kell bekapcsolni, de a főzőlapot igen, mégis szuper nyári desszert. Könnyen és gyorsan elkészíthető.
Tejberizs torta ribizlivel: 22 cm-es tortaformához
Kekszes alap:
- 25 dkg kakaós darált keksz (győri édes kakaósat használtam, de Gullón gluténmentes keksz is megfelelő vagy saját készítésű)
- 7 dkg darált mogyoró
- 15 dkg olvasztott tejmentes vaj (Liga, vega Ráma)
Tejberizs:
- 16 dkg rizs (ha van kerekszemű)
- 7 dkg cukor vagy 1,5 dkg ¼ édesítő
- 7,5 dl növényi tej (mandula)
- egy kupak vanília aroma,
- fél citrom reszelt héja
- 4 dl habtejszín
- 1 zselatin expressz vagy agar-agar (1 dkg)
Gyümölcsös réteg:
- gyümölcs (ribizli)
- 1 tortazselé
- 2 dl almalé
A kekszet és a mogyorót késes aprítóban ledarálom. Közben megolasztom a vajat, hozzákeverem a kekszhez. Tortaforma aljába szórom, majd egy pohár aljával belenyomkodom, hűtőbe teszem.
Átmosom a rizst és a tejjel felteszem főzni teflonos edénybe, nehogy leégjen. Mikor puhul, hozzáteszem a cukrot, vaníliát és a citromot. Teljesen puhára főzöm és kihűtöm. Két módszerrel szoktam ezt, vagy vízfürdőbe teszem és kevergetem, vagy nagy tálcán szétterítem és hagyom kihűlni, néha átkeverem.
Miután már nem meleg, felverem a tejszínt habbá és hozzákeverem a tejberízst. Vigyázat, ha túl meleg a rizs, akkor folyós lesz a tejszín. Én így jártam, így egy zacskó expressz zselatint kevertem hozzá. Ha agar-agarral dolgozunk,akkor azt kevés folyadékban kell feloldani, melegíteni és hozzákeverni.
Ismét hűtőbe teszem, hogy jól kidermedjen.
A gyümölcsöt (én ribizlit)megmososm, ha kell feldarabolom és a rizsre teszem.
A tortazselét az almalével (esetleg vízzel) felmelegítem és óvatosan a gyümölcsre öntöm, szintén hagyom megderedni. Én szeretelés előtt egy éjaszkára a hűtőbe tettem.