Tejberizs torta ribizlivel tej-, tojás-, glutén-, cukormentes, vegán

Ismét egy finom nyári receptet kaptam, amit el is készítettem mentesen. Mindenki saját magára szabhatja, így lehet tej-, tojás-,glutén-, cukormentes, vegán. Igazán jót tesz neki a savanykás gyümölcs és a kakaós keksz. Még a sütőt sem kell bekapcsolni, de a főzőlapot igen, mégis szuper nyári desszert. Könnyen és gyorsan elkészíthető.

Tejberizs torta ribizlivel: 22 cm-es tortaformához

Kekszes alap:

  • 25 dkg kakaós darált keksz  (győri édes kakaósat használtam, de Gullón gluténmentes keksz is megfelelő vagy saját készítésű)
  • 7 dkg darált mogyoró
  • 15 dkg olvasztott tejmentes vaj (Liga, vega Ráma)

Tejberizs:

  • 16 dkg rizs (ha van kerekszemű)
  • 7 dkg cukor vagy 1,5 dkg ¼ édesítő
  • 7,5 dl növényi tej (mandula)
  • egy kupak vanília aroma,
  • fél citrom reszelt héja
  • 4 dl habtejszín
  • 1 zselatin expressz vagy agar-agar (1 dkg)

Gyümölcsös réteg:

  • gyümölcs (ribizli)
  • 1 tortazselé
  • 2 dl almalé

A kekszet és a mogyorót késes aprítóban ledarálom. Közben megolasztom a vajat, hozzákeverem a kekszhez. Tortaforma aljába szórom, majd egy pohár aljával belenyomkodom, hűtőbe teszem.

Átmosom a rizst és a tejjel felteszem főzni teflonos edénybe, nehogy leégjen. Mikor puhul, hozzáteszem a cukrot, vaníliát és a citromot. Teljesen puhára főzöm és kihűtöm. Két módszerrel szoktam ezt, vagy vízfürdőbe teszem és kevergetem, vagy nagy tálcán szétterítem és hagyom kihűlni, néha átkeverem.

Miután már nem meleg, felverem a tejszínt habbá és hozzákeverem a tejberízst. Vigyázat, ha túl meleg a rizs, akkor folyós lesz a tejszín. Én így jártam, így egy zacskó expressz zselatint kevertem hozzá. Ha agar-agarral dolgozunk,akkor azt kevés folyadékban kell feloldani, melegíteni és hozzákeverni.

Ismét hűtőbe teszem, hogy jól kidermedjen.

A gyümölcsöt (én ribizlit)megmososm, ha kell feldarabolom és a rizsre teszem.

A tortazselét az almalével (esetleg vízzel) felmelegítem és óvatosan a gyümölcsre öntöm, szintén hagyom megderedni. Én szeretelés előtt egy éjaszkára a hűtőbe tettem.

Ki áll a PetRonKa's mögött?

Valkó Veronika vagyok cukrász és közgazdász. Már a szülőházban magamba szívtam a torták és sütemények szeretetét. Miután gyermekeim megszülettek, utána rendszeressé vált, hogy én készítem a finomságokat. Lányomnál 4 évesen ételallergiát diagnosztizáltak, így meglévő családi és saját receptjeimet elkezdtem „mentesíteni”. Ezeket a recepteket osztom meg veled a blogomon.

Ötletek reggelire
Kategóriák
Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelemre!

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le a legfrissebb receptekről, tudnivalókról!

Tortáim
Keresel valamit?