Igazi karácsonyi desszert a mézes puszedli. Férjem nagy kedvence. Dobozban sokáig eláll, így hamarabb is elkészíthetjük, nem az utolsó pillanatban kell a konyhában állni karácsonykor. Ét-, tej-, vagy fehércsokival is díszíthetjük. A recept tej- és tojásmentes.
Hozzávalók: kb 3 tepsire valók készült
- 60 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 2 tk szódabikarbóna
- 3 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 5 dkg vaj/tejmentes margarin(Vénusz, Liga)
- 25 dkg méz
- 4 ek tejszín (rizs főzőtejszín)
- 25 dkg étcsokoládé (tej-vagy fehércsoki tejmentesen)
- 2 ek olaj (elhagyható)
- Díszítés: cukorgyöngy, darált dió, kókusz reszelék
A mézet és a margarint összeolvasztom mikróban, hogy folyós legyen. Tálba öntöm a lisztet, cukrot szódabikarbónával és a fűszerekkel jól összekeverem, majd a mézes keverékkel és a többi hozzávalóval fakanállal összevegyítem. Lefedem vagy becsomagolom és egy éjszakára a hűtőbe teszem (minimum 4 óra).
Vizes kézzel diónál kisebb golyókat készítek, és a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem őket. Picit megnőnek, így ne túl szorosan. Előmelegített 180 fokos sütőbe 10-12 perc alatt készre sütöm. Hagyom kihűlni.
Mikróban percenként megkeverve olvasztom meg a csokit, majd jól összekeverem az olajjal. A tetejét belemártom, megszórom díszítő cukorral és hagyom megkötni.
Készen is van a finomság.