Igazán frissítő, hűsítő nyári ízeket sikerült kreálnom. Nagyon dominál a citrom, finoman megjelenik a bodza. Petra nagylányom kérte ezt az ízvilágot ballagási tortának, és nagy lelkesen készítettem. Tej-, tojás-, és akár gluténmentesen is elkészíthető. A külső színek a torta belsejében is megjelennek, ételfestéket tettem a tésztába, így teljesen összehangban van.
Több díszítő technikát is kipróbáltam, a külsején stencilezéssel készült a minta, a tetejét zselatin gömbök díszítik. A burkolókrém egy margarinos, a svájci vajkrémre hasonlít, csak vegan.
Hozzávalók: 22 cm-es tortaformához 4 laphoz
Tészta:
- 2×20 dkg liszt (gm Schar mix c)
- 2×10 dkg cukor
- 2x fél csomag sütőpor
- 2x 0,5 dl olaj
- 2x 2 dl víz
- 2x 1 kupak vanília aroma
- 2x 2 csepp ételszínezék (fractal), nekem sárga és piros
Krém:
- 2 csomag vanília pudingpor
- 1,5 dl frissen facsart citromlé
- 1 dl bodzaszörp (saját készítés)
- 3 dl víz
- 25 dkg margarin (tejmentes Liga, Vénusz)
- porcukor ízlés szerint, kb 4 ek volt nekem
A sütőt 160 fokra előmelegítem. 4 lap tészta készül, ezt 2 részletben sütöm meg. Kétszer keverem ki a tésztát. A száraz és nedves hozzávalókat külön összekeverem, majd összevegyítem kézi habverővel. Muffin állagú tésztát készítek. Kétféle ételfestéket teszek bele.A két tortaforma alját kibélelem barna sütőpapírral, majd beleöntöm a tésztát. 30-40 perc alatt készre sütöm, tűpróbával ellenőrzöm.
Megvárom, míg kihűlnek és ketté vágom a tésztákat, így 4 lapot kapok.
Elkészítem a krémet: A pudingport felőzöm a citromlével, bodzaszörppel és a vízzel és felfőzöm sűrűre. Hagyom kihűlni. A margarint habossá keverem a cukorral robotgép segítségével. A két krémet összekeverem.
A lapokat betöltöm a krémmel, akár kívülről is ezzel bekenhető a torta.
Burkoló krém:
Én most egy új burkolókrémet próbáltam ki, YouTube-on találtam:
- 25 dkg margarin
- 12 dkg porcukor
- 40 ml víz
- 1 tk aroma
A szobahőmérsékletű margarint habosra keverem robotgéppel vajas fejjel kb 5 percig. Addig a porcukrot és a vizet összekeverem, ha csomós lett, akkor leszűröm. Beleötöm az aromát. A habosított margarinhoz óvatosan, lassan csorgatom hozzá és 10 percig folyamatosan keveri a gép. Hasonló állagot értem el, mint a svájci vajkrémnél. Ételfestékkel (fractal) színeztem. Könnyen körbekentem a tortát és díszítettem a krémmel, ehhez ebből a krémből 1,5 adagra volt szükségem a 22 cm-es tortához.
Egy kevés krémet piros ételfestékkel színeztem, a többit sárgával. Vásároltam stencilt (műanyag sablon szép mintával) és a már jól dermedt sárga krémre a stencil segítségével felvittem a pirosas krémet, majd a felelsleget lehúztam, és a mintázót is. Így kaptam a torta küső díszítését.
A tetején 2D dekorcsővel készítettem el a rózsákat.
Zselatin gömbök:
- 4 teáskanál zselatin
- 4 teáskanál víz
- ételfesték
A zselatint és a vizet csomómentesre keverem, majd mikróban 20 másodperc alatt melegítem, két részletben szépen összemelegedett, egynemű folyékonnyá vált. Egy csepp ételszínezékkel színezem. A vízbomba lufikat felfújom, majd belemártom és lecsöpögtetem, és felakasztva hagyom száradni több napig. A véggén kivágom a lufi tetejét és kiszedem belőle.