Kedvenc nyári desszertünk a gyümölcskrémes. Ebből is ahány ház, annyi recept, azonban a tojás igen fontos alapanyag benne. Én ezt most megpróbáltam mással helyettesíteni, a család egybehangzóan szereti így is. A tésztából nagyobb adagot készítettem, a képen látszik is, hogy vastag lett. De a receptben már kevesebb mennyiséget írok, szerintem így még jobb, hiszen nem sok tésztát, hanem sok krémet szeretnénk enni.
A recept tej-, tojás-, cukor- és gluténmentes verzióban is elkészíthető.
Tavasztól őszig készítek gyümölcskrémest, mindig az aktuális gyümölcsből, ez lehet eper, málna, barack, szőlő, stb.
Hozzávalók: 1 nagy gáztepsihez
Tészta:
- 40 dkg liszt (gm Schar Mix C)
- 20 dkg cukor (5 dkg ¼ édesítő)
- 1 csomag sütőpor
- késhegynyi szódabikarbóna
- csipet só
- 1 dl olaj
- 2-3 dl víz
- 2 dl növényi tejszín (ha nincs akkor növényi tej)
- késhegynyi vanília őrlemény (elhagyható)
- 80 dkg friss tisztított eper vagy más idény gyümölcs
Krém:
- 4 csomag vanília puding (Dr. Oetker, Haas)
- késhegynyi őrölt vanília/ mag / aroma
- 1 l növényi tej
- 1,5 dl víz
- 5 ek cukor (1 nagyon púpos ek ¼ édesítő)
- 2,5 dl növényi habtejszín (Meggle creme decor )
Először elkészítem a tésztát a szokásos módon. A száraz és nedves hozzávalókat külön összekeverem, majd összevegyítem. A folyadékból lehet többet vesz fel a liszt, ezt vízzel vagy növényi tejjel tudjuk pótolni. Kézi habverővel összedolgozom, gáztepsit sütőpapírral kibélelem és beleöntöm. 160 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütöm. Hagyom kihűlni.
Az epret megmosom, megtisztítom, és félbe vágom, majd a kihűlt tésztára helyezem.
Elkészítem a krémet: a pudingport a cukorral vaníliával, tejjel és vízzel felfőzöm sűrűre. Hideg vízfürdőbe állítom és langyosra/ kézmelegre hűtöm folyamatos kevergetés mellet.
Közben kemény habbá verem a tejszínt és óvatosan összeforgatom a két krémet. Én nem szeretem túl édesen, de mindenképp kóstoljuk meg, itt még porcukorral édesíthető.
Amig még langyos, elsimítom az eper tetején a krémet és hűtőbe teszem dermedni. Nekem egy egész estét pihent fogyasztás előtt.