Gyümölcskrémes mindenmentesen is

Kedvenc nyári desszertünk a gyümölcskrémes. Ebből is ahány ház, annyi recept, azonban a tojás igen fontos alapanyag benne. Én ezt most megpróbáltam mással helyettesíteni, a család egybehangzóan szereti így is. A tésztából nagyobb adagot készítettem,  a képen látszik is, hogy vastag lett. De a receptben már kevesebb mennyiséget írok, szerintem így még jobb, hiszen nem sok tésztát, hanem sok krémet szeretnénk enni.

A recept tej-, tojás-, cukor- és gluténmentes verzióban is elkészíthető.

Tavasztól őszig készítek gyümölcskrémest, mindig az aktuális gyümölcsből, ez lehet eper, málna, barack, szőlő, stb.

Hozzávalók: 1 nagy gáztepsihez

Tészta:

  • 40 dkg liszt (gm Schar Mix C)
  • 20 dkg cukor (5 dkg ¼ édesítő)
  • 1 csomag sütőpor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 dl olaj
  • 2-3 dl víz
  • 2 dl növényi tejszín (ha nincs akkor növényi tej)
  • késhegynyi vanília őrlemény (elhagyható)
  • 80 dkg friss tisztított eper vagy más idény gyümölcs

Krém:

  • 4 csomag vanília puding (Dr. Oetker, Haas)
  • késhegynyi őrölt vanília/  mag / aroma
  • 1 l növényi tej
  • 1,5 dl víz
  • 5 ek cukor (1 nagyon púpos ek ¼ édesítő)
  • 2,5 dl növényi habtejszín (Meggle creme decor )

Először elkészítem a tésztát a szokásos módon. A száraz és nedves hozzávalókat külön összekeverem, majd összevegyítem. A folyadékból lehet többet vesz fel a liszt, ezt vízzel vagy növényi tejjel tudjuk pótolni. Kézi habverővel összedolgozom, gáztepsit sütőpapírral kibélelem és beleöntöm. 160 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütöm. Hagyom kihűlni.

Az epret megmosom, megtisztítom, és félbe vágom, majd a kihűlt tésztára helyezem.

Elkészítem a krémet: a pudingport a cukorral vaníliával, tejjel és vízzel felfőzöm sűrűre. Hideg vízfürdőbe állítom és langyosra/ kézmelegre hűtöm folyamatos kevergetés mellet.

Közben kemény habbá verem a tejszínt és óvatosan összeforgatom a két krémet. Én nem szeretem túl édesen, de mindenképp kóstoljuk meg, itt még porcukorral édesíthető.

Amig még langyos, elsimítom az eper tetején a krémet és hűtőbe teszem dermedni. Nekem egy egész estét pihent fogyasztás előtt.

Ki áll a PetRonKa's mögött?

Valkó Veronika vagyok cukrász és közgazdász. Már a szülőházban magamba szívtam a torták és sütemények szeretetét. Miután gyermekeim megszülettek, utána rendszeressé vált, hogy én készítem a finomságokat. Lányomnál 4 évesen ételallergiát diagnosztizáltak, így meglévő családi és saját receptjeimet elkezdtem „mentesíteni”. Ezeket a recepteket osztom meg veled a blogomon.

Ötletek reggelire
Kategóriák
Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelemre!

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le a legfrissebb receptekről, tudnivalókról!

Tortáim
Keresel valamit?