Ismét egy családi recept, így fontos számomra, hogy megmaradjon. Nagyon finom, puha a tésztája, nem szívja meg magát olajjal. Nehezen állok neki elkészíteni, nem szeretem, amikor 2 napig olaj szag van a konyhában, de megéri.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg főtt burgonya (2 kisebb)
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 dl langyos víz/növényi tej
- csipet cukor
- csipet só
- olaj/kókuszzsír
- sajt/Violife
- tejföl/ Creme vega
A burgonyát megfőzőm, majd kihűtöm és burgonya nyomón átnyomom vagy villával széttöröm. A langyos vízben felfuttatom az élesztőt a cukorral. Kimérem az a többi alapanyagot, majd összekeverek mindent.
Kelesztő edénybe teszem és magára hagyom lefedve 30-40 percig. Lisztezett deszkára borítom, ujjnyi vastagságúra nyújtom. Nagyobb bögrével (fél literes) kerek formákat szaggatok, és ismét 15-20 percre magára hagyom, konyharuhával lefedem. Az olajat felforrósítom, a kezemmel tovább húzom egészen vékonyra a tésztákat, mielőtt a forró olajba teszem. Gyorsan sül, átfordítom a másik oldalára is, papírtörlőn lecsepegtetem. Kedvünk szerinti feltéttel, vagy hagyományosan tejföllel és sajttal fogyaszthatjuk.