Kakaóscsiga mentesen is

Estére hoztam egy igazán finom, ropogós, pékség hangulatú kakaóscsigát. Sajnos már sehol nem lehet kapni mentes csigát, így időnkét sütök itthon. Több receptet kipróbáltam,  nekem ez a kedvenc, nem hagyományos kelt tészta, igazi ropogós, mégsem száraz,, ez a blundel tészta.

Időigényes, azonban nem a tényleges munka sok vele, hanem a többszöri pihentetés.

Számomra a legjobb péksütemények Limara oldalán találhatók, így az ő receptjeit használom veganosítva.

Hozzávalók:

30 dkg vaj/ tejmentes margarin (Vénusz, Liga)

8 dkg liszt

50 dkg liszt

1 dl hideg víz

1,5 dl hideg tej (növényi)

5 dkg cukor

2,5 dkg élesztő

1 tk só

Töltelék:

10 dkg olvasztott vaj/tejmentes margarin

2 ek kakaópor

2 ev cukor

Késes robotgépben, vagy kézzel összedolgozom az első 2 hozzávalót: margarin és liszt. 2 cm magas téglalapot készítek belőle és becsomagolom, hűtőbe teszem.

A többi hozzávalóból könnyen kezelhető tésztát dagasztok. Nyújtófán nagyobb téglalapra alakúra nyújtom, mint a margarint, ami a hűtőben pihen, ezt ráteszem és becsomagolom a tésztával.

90 fokban fordítom és kinyújtom ujjnyi vastagra. Hajtogatok, a felső 1/3-ot a 2. 1/3-adra hajtom, majd az alsó 1/3-ot rá, így 3 réteg lesz egymáson.

90 fokkal elfordítom, ujjnyi vastagra nyújtom. a két szélét a közepéig behajtom, majd félbehajtom.

Becsomagolom és a hűtőben pihentetem 1 órát. Ezt a folyamatot (nyújtás és hajtogatás) még 2x ismétlem.

Utolsó hajtogatás után kinyújtom nagy téglalap alakúra, vékony ujjnyira. A tészta állaga az idővel folyamatosan könnyebben kezelhető lesz, mivel az élesztő dolgozik és a margarin elkeveredik, azonban kell izommunka.

A töltelékhez szükséges olvasztott margarinnal megkenem a tésztát, rászórom a kakaóport és a cukrot,  a maradék margarint szétoszlatom.

 Feltekerem és éles késsel ujjnyi vastag szeleteket vágok, barna sütőpapiros tepsire helyezem.

Bekapcsolom a sütőt 200 fokra, ezen 5 percig sütöm, majd 170 fokon 20 percig, az utolsó 5 percben ellenőrzöm.

Porcukorral megszórva fogyasztható, kb 25 db lesz belőle.

Ki áll a PetRonKa's mögött?

Valkó Veronika vagyok cukrász és közgazdász. Már a szülőházban magamba szívtam a torták és sütemények szeretetét. Miután gyermekeim megszülettek, utána rendszeressé vált, hogy én készítem a finomságokat. Lányomnál 4 évesen ételallergiát diagnosztizáltak, így meglévő családi és saját receptjeimet elkezdtem „mentesíteni”. Ezeket a recepteket osztom meg veled a blogomon.

Ötletek reggelire
Kategóriák
Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelemre!

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le a legfrissebb receptekről, tudnivalókról!

Tortáim
Keresel valamit?