Közeledik a húsvét, így a szokásos répatortát idén mentesen is elkészítettem. Sosem árulom el a családnak kósolás előtt, hogy répa van benne, mert akkor biztosan nem ennék meg. Így azonban jóízűen megették, és után tudták meg a pontos összetevőket. A krém a nem olyan régen beszerzett vegan mascarpone, ami nagyon finom, és könnyű vele dolgozni. A recept tej-, tojás-, cukor-, szója-, és gluténmentesen is elkészíthető.
Répatorta: 24 cm-es szilikon formában sütöttem
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt (gm: Pennys sütményliszt/ Schar mix C)
- 10 dkg dió
- 25 dkg reszelt répa
- 1 csomag sütőpor
- késhegynyi szódabikaróna
- 18 dkg barnacukor (4,5 dkg ¼ édesítő)
- csipet só
- fűszerek fahéj, szegfűszeg, szerecsendió
- 1 dl olaj
- 2 dl víz
- 1 narancs leve
Krém:
- 25 dkg mascarpone (Vegart/Schlagfix tejmentes)
- 3 dl habtejszín (Meggle decor vegan/Schlagcreme tejmentes)
- 1 narancs héja
- ízlés szerint cukor
Előkészítem az alapanyagokat: a diót ha van időm száraz serpenyőben picit pörkölöm és ledarálom. A répát megpucolom és lereszelem. A narancs héját lereszelem (krémbe kell), a levét kifacsarom. Alapanyagokat kimérem.
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A száraz és nedves hozzávalókat külön edénybe belemérem, a répát a lisztbe forgatom. Majd ráöntöm a nedves hozzávalókat. A lisztek különbözően viselkednek, így előfordulhat, hogy kevesebb vagy több nedveség kell.
A tésztát beleöntöm a formába és 40 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőröm. Ha kisebb formában készül, akkor a sütési idő is hosszabb, érdemes 160 fokon sütni akár 1 órán át.
Rácsra fordítottam és hagytam kihűlni, utána ketté vágom a tésztát.
Krém:
A mascarponét, tejszínt és a narancs héját habverővel kemény habbá verem, ízlés szerint lehet édesíteni. A Meggle cukrozott, így én most nem tettem bele több cukrot.
Sima végű dekorcsöves habzsákba teszem a krémet és a két lap között és a torta tetejére is így nyomom a krémet kis halmokba. Természetesen sima spatulával is rákenhető a krém.