Minden karácsonykor készítek beiglit, korábban Limara receptjét, most pedig mentesen. Nálunk a dió töltelék a befutó. Most 3 variáció hoztam, lehet hagyományos lisztből, szénhidrát csökkentetten, gluténmentesen. De mindhárom eze felül tej- és tojásmentes. Bízom benne,hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. Az első adag lassa elfogy, így jöhet a következő.
Hozzávalók: 6 db rúdhoz
- 90 dkg liszt
- hagyományos: BL55,
- gluténmentes: univerzális vagy pékáruhoz való lisztkeverék, én Miklós univerzálist használtam
- cukormentes: 60dkg tk liszt 10 dkg búzasikér és 20 dkg BL55 liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin (Vénusz, Liga)
- 12,5 dkg zsír/kókuszzsír
- 10 dkg porcukor vagy 2,5 dkg ¼ édesítő
- csipet só
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl hideg tejszín (növényi Schlagcreme kék-cukormentes)
- kb 2 dl hideg víz
Töltelék:
- 70 dkg dió vagy mák
- 50 dkg kristálycukor/ 13 dkg ¼ édesítő
- 15 dkg zsemlemorzsa/GM: zabpehelyliszt
- 5 dl víz
- Fűszerek: fahéj, szegfűszeg
- Citrom- vagy narancshéj
Tetejére:
Mentesen 1 kanál méz 2 kanál vízzel összemelegítve vagy 1 ek cukormentes sárgabaracklekvár 2 kanál vízzel összemelegítve
Hagyományosan: tojás sárgája és fehérje
Először a tölteléket készítem el, a vizet/édesítőt a vízzel összeforralom, kb 5 percig és ráöntöm a dióra/mákra a töltelék összes hozzávalójával. Hagyom hűlni.
A száraz hozzávalókat összemérem, belemorzsolom az élesztőt, a margarint és a zsírt. Utána hozzáöntöm a tejszínt és összegyúrom. A vizet folyamatosan adagolom hozzá, mindegyik liszt másképp veszi fel. Ruganyos tésztát kell készíteni. 6 gombócra osztom és pihentetem 20 percig a tésztát letakarva.
Téglalap alakúra kinyújtom és megtöltöm a dióval/mákkal, amit szintén 6 részre osztottam. A tészta mennyiségének meg kell egyezni a töltelék mennyiségével. Tehát kb 27 dkg egy gombóc tészta, ehhez kb 27 dkg töltelék szükséges. A tészta 3 oldalát visszahajtom, így nem folyik ki a töltelék sütés közben, és a negyedik hosszú oldalánál feltekerem. Nem túl lazán, nem túl szorosan.
Megkenem a tetejét, hagyományosan a tojás sárgájával, hagyom megszáradni, utána a tojás fehérjével. Tojásmentesen a mézet a vízzel mikróban összemelegítem, és ecsettel megkenem. Vegan/cukormentes módon a baracklekvárt és a vizet melegítem össze és kenem meg a tetejét.
Hűvös helyre teszem egy éjszakára, de nem a hűtőbe. Én az előszobába tettem a bejárati ajtóhoz közel. Így reggelre egy picit megkelt, de nem túlkelt. Reggel hurkapálcikával megszúrom több helyen és előmelegített 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm.
Hagyom hűlni, majd felszeletelem. Zárható fém dobozban tárolom.